Miss IQ

Stichting Miss IQ en Stichting Sports for Children werken alweer jaren succesvol samen om kansarme schoolkinderen in Curaçao van sportmateriaal en schoolmeubilair te voorzien. Twee keer per jaar gaan zes containers op transport naar het eiland.

Doel

Miss IQ helpt kansen van kinderen en jongeren op een positieve toekomst te vergroten en hen sociaal weerbaar te maken. Als ze een goede basis krijgen, kunnen ze hun eigen leven opbouwen en dat van hun land. Door scholen te bezoeken in wijken waar armoede is, draagt Miss IQ bij aan een betere toekomst van heel Curaçao.
Every change comes from an action!‘ is dan ook het motto van de stichting.

Vrijwilligerswerk

Emy Veel werkt als vaste vrijwilliger voor Miss IQ naast haar full-time baan. Ze is al vaak op het eiland geweest: Dit is ontzettend leuk om te doen! De kinderen en leerkrachten zijn blij en dankbaar. Wij mochten onlangs genieten van een dansuitvoering door de kinderen.

Vraag, aanbod en nazorg

De stichting bezoekt scholen in het basis-, middelbaar – en beroepsonderwijs en praktijkscholen. We brengen in kaart wat leerlingen en docenten nodig hebben aan lesmateriaal en schoolmeubilair om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen’, vertelt Emy. Bij regelmatig onderhoud kunnen de spullen minimaal vijf jaar meegaan. Scholen waaraan we hebben gedoneerd, worden regelmatig bezocht.

Structuur

Er komen veel aanvragen binnen. Scholen worden niet ondersteund door de staat en Curaçao heeft hoge schulden. ‘De armoede is groot en neemt toe, mede door de pandemie’, weet Emy. ‘Er zijn veel eenoudergezinnen met vier, vijf kinderen. De kinderen belanden steeds vaker op straat, de criminaliteit neemt toe. Een zorgwekkende ontwikkeling. Wij komen graag in actie om mee te helpen jongeren te voorzien van educatie en ze structuur en goede opvang geven.

Veelbelovend

Het mooie logo van Stichting Miss IQ belooft veel goeds: een fee met een toverstaf in de kleuren van de nationale vlag die is aangenomen op 2 juli 1984 en het eiland symboliseert.
Blauw staat voor de trouw van het volk, de hemel en de zee. De blije kleur geel vertegenwoordigt de zon en de opgewektheid van de mensen. De twee sterren duiden op twee eilanden: Curaçao en klein Curaçao. De sterren hebben vijf punten vanwege de vijf continenten waar de bevolking zijn oorsprong vindt. Wit betekent vrede en geluk.