Matras recycling Europe

Verrassend wat je van oude matrassen kunt maken! Matras Recycling Europe in Utrecht is specialist in het inzamelen en ontmantelen van gebruikte matrassen en weet 95% van de vrijgekomen materialen opnieuw te gebruiken. Zo draagt het bedrijf bij aan een duurzame samenleving.

Op de frisse, groene website van dit milieubewuste bedrijf staart een kalfje je aan. Een hoogwaardige toepassing van de hergebruikte materialen is namelijk koeienbedding, een dun matras dat een koe in de stal comfort geeft. Ook judo- en yogamatten, kruiwagenbanden, dempingmateriaal, vloerisolatie, deur- en wandisolatie en vulling voor dashboards in autos zijn sprekende voorbeelden.

Uniek en complex

Directeur Ruud Kortink vertelt: Wij zijn geen afvalbedrijf, we zijn een recycler. In Nederland worden jaarlijks anderhalf tot twee miljoen matrassen afgedankt. Wij controleren het schuim in het matras en kijken of het in onze verwerkingsstroom kan worden ingepast. Of het geschikt is voor een nieuw product. We hebben al veel kennis opgebouwd over wat er in matrassen zit. Ik ben industrieel ontwerper en heb altijd gewerkt in de maakindustrie. Samen met anderen wil ik graag iets tot stand brengen wat uniek is en complex maar vooral ook nuttig.

Topsportmentaliteit

Matras Recycling Europe werkt nauw samen met gemeenten en retailers om oude matrassen in te zamelen. Hun inzamelsysteem en verwerkingsproces zijn zo efficiënt dat het bedrijf regelmatig aanbestedingen wint vanwege de goede prijs en het hoge recycle percentage.

Hart voor goed doel

Voor Sports for Children verwerkt Matras Recycling Europe vooral sportmatrassen die uit gymzalen komen. Ik vind dat ik iets moet doen voor een ideële stichting als het past en dit goede doel past heel goed, zegt Ruud. Ons meest geschikte product zijn de judomatten. We maken opnieuw een schuimlaag, harder dan een matras, met daarin kleine stukjes van oude matrassen. Met deze judomatten bezorgen we kinderen plezier in landen waar sporten niet zo vanzelfsprekend is als hier.